Menu mobilne
Publikacje Instytutu Zachodniego

Spotkanie kierownictwa SPD w sprawie stanowiska wobec konfliktu wokół Ukrainy

#SPD #Ukraina #Rosja #Niemcy

Wypracowaniu wspólnego stanowiska wobec eskalacji konfliktu między Rosją a Ukrainą poświęcone było spotkanie czołowych polityków SPD (31.01.2022). W spotkaniu nie brał udziału kanclerz Olaf Scholz, uczestniczyli w nim natomiast m.in. premierzy krajów związkowych: Meklemburgii-Pomorza Przedniego ‒ Manuela Schwesig, Brandenburgii ‒ Dietmar Woidtke oraz Saksonii Dolnej ‒ Stephan Weil, a także nowo wybrany sekretarz generalny SPD, przedstawiciel bardziej lewicowego skrzydła w partii ‒ Kevin Kühnert, który wcześniej wypowiadał się przeciwko dostawom broni na Ukrainę, a popierał uruchomienie gazociągu Nord Stream 2.

Spotkanie odbyło się na tle kontrowersji w SPD, wywołanych m.in. wypowiedzią byłego socjaldemokratycznego kanclerza Gerharda Schrödera, który poparł wprawdzie linię rządu federalnego, odmawiającego dostaw broni na Ukrainę, ale wyraził nadzieję, że skończy się „wymachiwanie szabelką na Ukrainie”.

Po spotkaniu współprzewodniczący partii Lars Klingbeil powiedział, że stanowisko socjaldemokratów w sprawie dostaw broni na Ukrainę pozostaje zbieżne z podejściem kanclerza Scholza, a główne zadanie toniedopuszczenie do wojny w środku Europy”. Podkreślił, iż priorytet należy nadawać środkom dyplomatycznym. Dodał, że w kwestiach związanych z konfliktem rosyjsko-ukraińskim koalicja rządząca RFN zajmuje wspólne stanowisko, a szefowa niemieckiej dyplomacji Annalena Baerbock może liczyć na „pełne wsparcie” ze strony kierownictwa SPD.

Klingbeil podkreślił, że w kwestii relacji z Rosją i Ukrainą mogą wypowiadać się różni działacze SPD, przy czym jednak decyzje w tych kwestiach należą do „kierownictwa partii, które zgadza się ze stanowiskiem kanclerza Scholza” to jego przedstawiciele mówią w imieniu całej partii. Było to niedwuznaczne nawiązanie do kontrowersyjnej wypowiedzi Schrödera. Także inni politycy socjaldemokracji, odnosząc się do jego słów, określali je jako „prywatne zdanie Schrödera”, które nie może być kojarzone z oficjalnym stanowiskiem partii. W wypowiedzi Klingbeila znalazło się także odniesienie do rurociągu Nord Stream 2. Na pytanie dziennikarzy, czy zostanie on oddany do użytku w przypadku eskalacji konfliktu między Rosją a Ukrainą, odparł wymijająco, że „wszystkie opcje są na stole”. (VS)

4 lutego 2022

Instytut Zachodni w Poznaniu